torsdag 13. november 2008

Fernando Pessoa

"Et "must" for alle som har hang til dagdrømming og eksistensiell undring"

Fernando Pessoa (1888 - 1935) var en portugisisk poet og prosaist. Han levde et meget tilbaketrukket liv i Lisboa, og det var først etter hans død han begynte å få et internasjonalt rykte som poet. Grunnen til dette var at en kiste med mer enn 25.000 notatbøker, brev, skriblerier og dikt skrevet av ham ble oppdaget og begynt kartlagt. I 1982 ble Uroens bok - i senere tid omtalt som "et "must" for alle som har hang til dagdrømming og eksistensiell undring" utgitt, og verden fikk øynene opp også for den prosaiske siden av hans særeegne forfatterskap. I dag regnes han som en sentral skikkelse i det 20- århundrets poetiske modernisme.

Noe av det som gjør Pessoas forfatterskap så unikt var at han skrev under en rekke heteronymer. Det vil si selvstendige dikterpersonligheter som alle har forskjellige personligheter og egen skrivestil og dikter ut fra sine syn på livet, på politikk og filosofi (i motsetning til pseudonymet som blir brukt som dekknavn for en virkelig person). Han hadde minst tjueto heteronymer, men de tre mest berømte er Ricardo Reis, Àlvaro de Campos og Alberto Cairo. En fjerde, Bernardo Soares, skal være "forfatteren" av Uroens Bok, og ligne mest på forfatteren hva det gjelder personlighet.

Her er utdrag fra dikt av forskjellige heteronymer og ett signert forfatteren selv:

Alberto Caeiro:

"The Keeper of Herds"

I have no ambitions and no desires.
To be a poet is not my ambition,
It's my way of being alone.

Ricardo Reis:

As long as I feel the full breeze in my hair
And see the sun shining strong on the leaves,
I will not ask for more.
What better thing could destiny give me
Than the sensual passing of life in moments
Of ignorance like this?

Àlvaro de Campos

"The Tobacco Shop"

I'm nothing.
I'll always be nothing.
I can't want to be something.
But I have in me all the dreams of the world.

Fernando Pessoa selv:

"Autopsychography"

The poet is a faker
Who's so good at his act
He even fakes the pain
Of pain he feels in fact.


Lyst på mer?

Sjekk denne siden

Boken Fernando Pessoas tre siste dager av Antonio Tabucchi er en kjekk liten fortelling. I denne boken får Pessoa besøk på sitt dødsleie av sine mest berømte heteronymer, og hver av dem har en hemmelighet å fortelle.

Sjekk ditt lokale bibliotek for en Fernando-oppfriskning.

God fornøyelse!
- Max

1 kommentar:

Ole sa...

Pessoa er kul, jeg måtte bite i meg en helmax-vits nå. Jeg har bare lest Uroens Bok, men her er det mulig å slå opp på omtrent hvilken som helst side og finne sitatmateriale. Mannen gikk langt i utforskningen av den store meiningsløysa, noe leveren hans også etterhvert bar preg av. Les, y' all!